IZBUCUL DE LA CALUGARI

Dincolo de satul Calugari, intr-un superb decor montan inconjurat de minunate paduri si pajisti, un izvor intermitent tasneste din crapaturile stancilor, impresionand pe orice vizitator. Izbucul de la Calugari sau Apa Momii, cum l-au numit localnicii (dupa denumirea Muntilor Codru-Moma), a fost pretuit ca un loc sfant, unde se inaltau evlavioase rugaciuni sub cerul liber.

Localnicii il considera ca fiind binecuvantat si cu puteri miraculoase de vindecare a unor boli. Aceasta credinta este alimentata de o veche legenda care spune ca, in urma cu mai multi ani, un copil nascut orb s-a spalat pe fata cu apa din izvor si apoi a inceput sa vada.

Izvorul si suprafata inconjuratoare de 12 hectare sunt declarate rezervatie geologica.

Izvorul are forma unei cuve cu un diametru de 60 de cm si o adancime de 1 m care se prelungeste cu un jgheab natural. La 10-20 de minute, cuva de piatra se umple cu apa si se revarsa. Pentru a fi umpluta este nevoie insa de aproximativ o ora; prin acest ritm inegal numit ritm dublu, izbucul este considerat ca fiind un fenomen unic in hidrologie. De asemenea, ritmicitatea este influentata si de anotimp.

Izbucul de la Calugari este cel mai reprezentativ izvor carstic din Romania, fapt pentru care a si fost declarat monument al naturii.

Izbucul atrage anual un mare numar de credinciosi si turisti, afluenta maxima find in 15 august, de Sarbatoarea Sfintei Marii, cand aici sosesc mii si mii de oameni, din toate partile, de toate varstele si categoriile sociale.

Sursa: Zodii in Cumpana