Carpinet

DATE GEOGRAFICE


Muntii Apuseni isi impun frumusetea cadrului natural luat in ansamblu, remarcabil pentru frumusetea peisajelor sale. Sub acest aspect, cea mai interesanta este zona carstica a Muntilor Bihor care, prezinta cea mai spectaculoasa, interesanta si originala zona carstica din tara noastra, similara sau superioara unor zone carstice consacrate din Europa.

Magnificul calcar

"Exista o roca care, ca nici una alta, isi impune prezenta in relief din prima clipa, o roca creatoare de privelisti magnifice si originale, o roca cu multa personalitate si cu nenumarate ciudatenii. Aceasta roca este calcarul. Si este atat de aparte, incat dintre toate rocile este singura pentru a carui relief s-a creat un termen special si careia i s-a dedicat o intreaga disciplina stiintifica, ba chiar doua, carstologia si speologia". (Marcian Bleahu)

Curiozitati

  • LEGENDA VARULUI

    O legenda din Bihor spune ca varul a fost descoperit de un cioban, care a gatit, timp de mai multe zile, pe niste pietre de calcar. Pietrele s-au topit, apoi a inceput sa ploua, iar piatra arsa a devenit var.

  • VARNITA TRADITIONALA

    In Carpinet exista cea mai pura cariera de calcar din Europa si unul dintre putinele locuri in care localnicii inca mai fac var in varnite traditionale.

Sa pastram Romania curata!