BEIUS

Municipiul Beius este situat la 65 km de Oradea, pe cursul raului Crisul Negru, la o altitudine de 190 m. Orasul Beius a fost declarat municipiu in 2003, in prezent avand aproximativ 11600 locuitori si o localitate in subordine administrativa (Delani.

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din 1263 (cu toate ca alte surse din vorbesc in 1241 de un district al Beiusului ce a fost pustiit de catre invadatorii tatari) iar in 1441 este mentionat ca si oras sub numele de Civitas Belynes. In documentele din acele vremuri orasul apare sub mai multe denumiri cele mai importante fiind: Bibinis, Belinis, Belymus, Belenes, Benemus. Cea mai populara denumire a orasului insa a fost Bins, folosit pe scara larga pana la inceputul secolului XX.

Beiusul a fost in ultimele secole un important centru economic si cultural. Pe plan economic o insemnatate deosebita au avut cele 4 targuri anuale si cel saptamanal (in fiecare joi) ce au fost permise printr-o ordonanta de catre imparatul Joseph II in 1787. De asemenea orasul a fost centrul districtului Beius ce avea in subordine 72 de sate. Pe plan cultural Beiusul a reusit sa se impuna prin scoala deschisa in 1828 de catre episcopul greco catolic Samuil Vulcan. Intre 1940-1944, in perioada dictatului de la Viena orasul Beius a fost centrul politico-administrativ al judetului Bihor.

In prezent municipiul Beius este un valoros centru economic, cultural si turistic si un important punct de tranzit spre obiectivele turistice din vestul Muntilor Apuseni.

link-uri: Primaria BEIUS