Carpinet

DATE GEOGRAFICE


Muntii Apuseni isi impun frumusetea cadrului natural luat in ansamblu, remarcabil pentru frumusetea peisajelor sale. Sub acest aspect, cea mai interesanta este zona carstica a Muntilor Bihor care, prezinta cea mai spectaculoasa, interesanta si originala zona carstica din tara noastra, similara sau superioara unor zone carstice consacrate din Europa.

Magnificul calcar

"Exista o roca care, ca nici una alta, isi impune prezenta in relief din prima clipa, o roca creatoare de privelisti magnifice si originale, o roca cu multa personalitate si cu nenumarate ciudatenii. Aceasta roca este calcarul. Si este atat de aparte, incat dintre toate rocile este singura pentru a carui relief s-a creat un termen special si careia i s-a dedicat o intreaga disciplina stiintifica, ba chiar doua, carstologia si speologia". (Marcian Bleahu)

Curiozitati

  • LEGENDA VARULUI

    O legenda din Bihor spune ca varul a fost descoperit de un cioban, care a gatit, timp de mai multe zile, pe niste pietre de calcar. Pietrele s-au topit, apoi a inceput sa ploua, iar piatra arsa a devenit var.

  • VARNITA TRADITIONALA

    In Carpinet exista cea mai pura cariera de calcar din Europa si unul dintre putinele locuri in care localnicii inca mai fac var in varnite traditionale.