PESTERA CAMPENEASCA

Situata intr-o adancitura a depresiunii Tarina, intre padurile Curpinis (N-V) si Fata Dealului (N-NE), la cca. 100-150 m de ultima casa din Izbuc si 3,5 km de orasul Vascau, Pestera Campeneasca are un portal de 20 m inaltime in care se gaseste cea mai mare cascada subterana din Romania (cu o inaltime de 40 m). Pestera este sapata in calcare triasice.

Impresionanta gura a pesterii a fost descrisa de A. Schmidl in 1863. Prima explorare a fost efectuata in 1968 de catre I. Viehmann, T. Rusu, M. Serban si M. Alb.

Apele Vaii Pamparului, dupa ce vin de la Calugari si strabat satul Izbuc, cotesc brusc si se pravalesc de la o inaltime de 35 m spre imensa gura a pesterii, fiind parca inghitite de aceasta. Dupa ce strabat o distanta de 2 km prin pestera, apele Pamparului ies la lumina zilei la Vascau la o distanta de 500 m de oras, formand un "izbuc" puternic numit Izvorul Boiu.

Se spune ca numele Pesterii Campeneasca s-ar trage de la numele depresiunii Tarina, unde se afla pestera si care, avand aspectul unui camp si fiind vechi loc de pasunat pentru animalele oamenilor din zona, ar fi determinat alegerea acestui nume. Datorita faptului ca acest camp a fost locul unde oamenii isi aduceau si tineau boii pentru mai mult timp, oamenii i-au dat locului numele de "Bouriste", adica locul de pasunat al boilor; acest nume s-a pastrat in paralele cu cel de "Pestera Campeneasca".