Date Geografice: CLIMA

Clima si microclima este influentata de particularitatile locale: orientarea culmilor muntoase si a povarnisurilor, adancimea vailor, gradul de acoperire cu paduri, etc. Un rol deosebit il constituie ascensiunea maselor de aer vestice pe pantele Muntilor Apuseni, care provoaca o mare varietate in valoarea si regimul factorilor climatici.

Comuna Carpinet are un climat temperat continental moderat, cu veri calduroase si ierni nu foarte aspre. In vaile dealurilor se creeaza acumulari de aer rece, iar pe crestetul dealurilor acumulari de aer mai cald.

Temperatura medie anuala este de 9,8C in vatra depresiunii, de 7-8C in Muntii Codru-Moma si de 2-7C in Muntii Bihorului. Temperatura medie lunara cea mai scazuta se inregistreaza in luna ianuarie (-1,3C), iar cea mai ridicata este caracteristica lunii iulie (19,4C).

Media anuala a cantitatii de precipitatii este de 700 mm in depresiune si 1000-1200 mm in regiunile muntilor josi. Nebulozitatea cea mai accentuata este in lunile de iarna, aceasta scazand spre lunile de vara (in august gradul de acoperire cu nori a cerului este de 4,2).

Vanturile cele mai frecvente sunt cele de sud, urmate de cele vestice si de cele din sector nordic.