VARTOP - ARIESENI

Comuna Arieseni este situata la o altitudine de 800-1000 m, pe Valea Ariesului Mare, la granita dintre judetele Alba si Bihor.

Partia de schi Vartop asigura conditii propice practicarii sporturilor de iarna, motiv pentru care reprezinta o destinatie de vacanta tot mai atractiva pentru turistii din tara si strainatate. Partia este omologata si beneficiaza de luminare nocturna pe toata intinderea (aproximativ 1 km), dispune de teleschi si este dotata cu utilaje de intretinere a zapezii. Pentru amatorii de sanius, exista o partie mai mica amenajata special. Durata normala a sezonului de schi este din decembrie pana in martie.

Serbarile Zapezii, manifestatie organizata in fiecare an, cuprinde concursuri inedite, focuri de artificii, concerte si discoteci in aer liber. Un moment care a devenit traditie la Arieseni este asa zisul "sarpe de lumina", cand salvamontistii coboara pe partie, la lasarea intunericului, cu torte aprinse, realizand un spectacol minunat de lumina si culoare.

Arieseni este o zona turistica care ofera numeroase posibilitati de recreere. O excursie in inima Apusenilor va ofera ocazia de a vizita Groapa Ruginoasa (fenomen carstic unic in Romania), Pestera Ursilor (rezervatie speologica cu o variata gama de formatiuni stalagmitice si stalactitice), Complexul carstic Scarisoara (cea mai mare pestera cu gheata din Romania) si multe altele.

La Arieseni se ajunge cu masina prin DN75, fie de la Turda (judetul Cluj) fie de la Stei (judetul Bihor).